Place: Mt. BangJangSan, JeonBuk & JeonNam
Event: Shisanje (To-begin-hiking Ceremony)
Course: JangSeongGalJae – Mt. Sseuri (734m) – Mt. SeoDaeBong – Mt. BangJangSan (743m) - GoChangGoGe – Mt. ByongOBong (640m) – YangGoSalJae (About 10 km, 5 hours.)
Partner: 40 AhToSan Members (No foreigners except myself.)
A lot of snow still remins in the moutains, yet I felt much warmer than before. We left the Expo South Gate at 7 as usual and arrived at JangSeongGalJae before 9:30 a.m. We began walking snow-covered trail after taking group pictures.
These days, it seems that I am always left behind most of members. This day, too, I was one of the last hikers until the first peak called “Peak 515.” I caught up with other people while “Chinan-Saram” was providing “Jangsu Makgeolli” from Seoul.
I followed suit of “Chinan-Saram” that is to offer “Chestnut Maggeolli” and “Chon-ha”(warm sake) to other people. But the thermo was not good enough to keep sake warm. It was a bit lukewarm or cold.
We arrived at “Sseuri-bong” a bit before 11 a.m. They we walked along the ridge. We passed two more peaks and had lunch at helicopter pad. It was wide enough to have lunch with all members together.
“Yoreji” brought “Ogok-pup” or “Five grain dishes” and “Namul” or seasoned vegitables for other members, while Chinan-Saram cooked “Samgyopsal” or “pork belly” which most of Koreas liked very much.
To my surprise, a newcomer named “Gakchi” brought 40 cups of Chinese wine named “回春神酒”in Chinese characters (special wine to regain man’s power.) It tasted very good. The visce president,“Jeongdaun,”also provided “ume” liqueur. So we enjoyed various kind of wine during the lunch time.
After the lunch, I tried to keep up with the top group, and before we arrived at “Gochang Pass” I shared my jinsen candies and small chocolates with other members.
We repeated climbing up and down, one peak after another. The last peak was called “Byogobong” then we began decinding the mountain.
We finally arrived at “Yanggo Salje” at 3 p.m. So it took 2 hours to climb and 3 hours to decend, totally 5 hour-hike.
We moved from the parking lot of “Yanggo Salije” to another parking lot of “Gochang Upseong” for Tippuri Party. Gochang Upseong was build during the Japanese invation to the penisula duing the 16th century. The fortress was rebuilt recent days and some members (including me) sneaked into the sightseeing spot without paying fee. (I did not notice the ticket selling both.)
The menu of Tippuri was Tubu-chige soup and soju. Again, “Yoreji” provided home-made wine called “SulSunJu” which also tasted good.
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It was my 12 hike this year and my 229th hike with AhToSan as total.
登山月日:2011年2月19日(土) 晴れ
登山地:全北・高敞郡(コチャングン)と井邑市(チョンウプシ)、全南(チョンナム)、長城郡(チャンソングン)の境界に位置する『方丈山(743m)』
登山コース:
長城峠(장성갈재)~スリ峰(쓰리봉734m) ~西大峰(서대봉)~方丈山(방장산743m)~高敞峠(고창고개)~ビョゴ峰(벽오봉640m)-ヤンゴ峠(양고살재)(約10km, 5時間)
同行者:アトサン40名(外国人は私だけ)
雪はまだ残っているがだいぶ暖かくなった。出発地点の全羅南道、長城峠(장성갈재)には9時半に到着。集合写真撮影後、雪の残る登山道をスリ峰に向かって上った。
最初の峰の515峰までで先頭にはだいぶ離された。チンハンサラムが例によって長寿マッコリを振る舞っている場面に辛うじて間に合い、私も栗マッコリと清河を出した。清河を入れたポットは不良のようで、熱燗がほとんど冷めていた。
734mのスリ峰には11時少し前に到着した。スリ峰から尾根伝いに675m、695mへと進み、ヘリ機場で昼食。今回は40名がほぼ一堂にそろっての昼食となった。
ヨレジニムが五穀飯とナムルを大量に準備し、チンハンサラムは例によってサムギョクサル→チャーハンを料理してふるまった。また、今回初参加のカクチニムが中国で購入した回春神酒というミニチュアワンカップの容器に入った中国の酒を20個も用意して振る舞った。私も洋酒コニャックのVSOPを小さい容器いっぱいのみ振る舞った。このほかにもチョンダウンが梅酒を振る舞い、多様な酒を楽しめた。
昼食後は一時先頭グループに入っていったん高敞峠(コッチャンコゲ)まで下った。途中、後続を待って、持参した紅参キャンデーとチョコレートを振る舞い、そこから再び624m、625mの峰を越え、640mのピョゴ峰を最後に下りコースに入った。下りコースでも572mのビョル峰、および545mの小さな峰があったが、全体として楽なコースで、ヤンゴサルジェへ下りるとすぐアトサンを含め山岳会のバスが数台待機していた。
今回はほぼ予定通りの上り2時間、下り3時間の5時間コースで、全員そろったところで前回同様場所を変えてのティップリとなった。ティップリ場所は壬辰倭乱のときに作られた城を発掘・再現した「高敞邑城」の駐車場で行った。我々は料理をしている間に、簡単に高敞邑城を見学した。
メニューは豆腐がたっぷり入ったチゲと焼酎で、ここでもヨレジニムが自作の松葉酒(솔순[솔筍]、ケポクスンア、竹筍などを原料)を振る舞った。
これは今年12回目のハイキングで、アトサンのトータルでは229回目だ。
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